Roadman?

                                                                        Roadman?


Kautta aikojen on yhteiskunnassa noussut nuorten tyytymättömyys valtaapitäviin ja se on luonut ilmiöitä. Esimerkiksi Punk-ilmiö nousi Britanniassa 1980-luvulla Margaret Thatcherin valtakaudella, jolloin talouskuri aiheutti köyhyyttä ja osattomuutta työläisperheissä. Roadman-ilmiö nousee myös osattomuuden tunteesta mutta myös huonosti hoidetusta maahanmuutosta. (Salusjärvi, 2023.)

Roadman-ilmiö on saanut alkunsa Isosta-Britanniasta ja levinnyt maailmalle lähinnä sosiaalisen median ja Netflixin Top Boy-sarjan kautta. Ilmiöön liittyy hyvin läheisesti huumeet, väkivalta ja ajautuminen hankaluuksiin. Roadman-ilmiö pitää sisällään Roadman-tyylin ja Roadman-kulttuurin. Roadman-tyyli on nuorten alakulttuuri, joka on pukeutumista, musiikkia ja ajatusmaailma kadulla elämisestä. Siihen ei välttämättä kuulu rikollinen elämäntapa ja rikokset. Pukeutumistyyli on yleistä nuorison keskuudessa ja hyvin pieni osa tekee Roadman-ilmiöön liittyviä rikoksia. Roadman-kulttuuri taas on kalliin elämäntyylin tavoittelua rikollisin keinoin. Kallis pukeutumistyyli saatetaan saavuttaa ryöstämällä vaatteet muilta. Roadman-kulttuuriin kuuluu teräaseiden, nyrkkirautojen ja muiden aseiden kantaminen julkisilla paikoilla. (Pehkonen, Pentinpuro. 2022, 20–22.)

Roadman-kulttuurissa huumausaineiden käyttö on yleistä. Osa nuorista syyllistyy huumausaineiden käyttörikokseen ja osa vakavampiin huumausainerikoksiin, joita ovat huumausaineiden välittäminen ja myyminen. Yleisimpiä huumausaineita ovat kannabis, huumaavat lääkeaineet ja ekstaasi. Myös ilokaasu on nuorempien Roadmanien käyttämä ja vanhemmat Roadmanit ovat käyttäneet kokaiinia. Alkoholin käyttö on vähäistä Roadman-kulttuurissa. Kannabista nuoret eivät välttämättä pidä huumausaineena vaan aineena, jonka polttelu lisää luovuutta esimerkiksi musiikin tekemisessä. (Pehkonen ym. 2023,28.) Tilastojen mukaan kannabista on kokeillut peruskoulujen 8. ja 9. luokkalaisista 7,7 %, lukion 1. ja 2. luokkalaisista 12,4 % ja ammattikoulun 1.–2. vuoden oppilaista 17.3 %.  Nuorten mukaan huumausaineiden hankkiminen on helppoa. (Päihdelinkki,2023.)

Päihteiden käytön vaarallisuudesta ja vaikutuksesta elämään on oman nuoren koulussa säännöllisesti valistusta ja kokemusasiantuntijoiden pitämiä luentoja. Koulu järjestää vanhemmille infotilaisuuksia, jotta emme olisi liian sinisilmäisiä omia nuoria kohtaan, olemme kiinnostuneita nuoresta ja seuraamme vaikkapa käytöksessä tapahtuvia muutoksia.

 

Tutustuin myös Lontoossa olevien Roadmanien käyttämiin murre/slangisanoihin. Useat sanat ovat suoraan myös Suomessa nuorten käytössä. Kävin läpi sanoja oman nuoren kanssa ja ehkä helpotuksekseni huomasin, ettei kovin moni sana ollut hänelle tuttu, vielä. Ei kyllä ollut minullekaan tuttuja sanoja! Omassa työssä aikuissosiaalityön puolella nuorison käyttämää slangia ei kuule, vaikka osa asiakkaista on nuoria aikuisia. Asiakkaat elävät kaukana Roadman-ilmiöstä. Lopussa linkki, jos haluat käydä opettelemassa Roadmanien sanastoa.

Roadman-ilmiö aiheena on ollut haastava ja silmiä avaava. Olen elänyt ja työskennellyt lintukodossa. Lopuksi seminaaripäivänä Roadman-ilmiön esittelyn jälkeen on pieni Kahoot-tietovisa. Kahoot on tehty yhteistyössä toisen ryhmäläisen kanssa. Lataa sovellus tai mene osoitteeseen https://kahoot.it .

Sanastoa: https://www.londonxlondon.com/roadman-slang/

                                                       N.K.

 

 

Kahoot,16.5.2023. https://create.kahoot.it/share/roadman-ilmio/7cc340e6-078a-4956-8715-726cb82e15b3

Pehkonen, L., Pentinpuro, A. 2022. Roadman-ilmiö Suomessa. Viitattu 16.5.2023. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/744441/ON_Pehkonen%20%26%20Pentinpuro.pdf?sequence=2&isAllowed=y

Päihdelinkki. 2023. Asiaa nuorten päihteiden käytöstä. A-klinikkasäätiö. Viitattu 17.5.2023. https://paihdelinkki.fi/fi/tietopankki/vanhemmille/kun-kotona-puhutaan-paihteista/asiaa-nuorten-paihteidenkaytosta

Salusjärvi, A. 10.3.2023.Roadmanien myötä nuoriso on taas pilalla, ja tälläkin kertaa se pitää osittain paikkansa. YLE. Viitattu 16.5.2023. https://yle.fi/a/74-20020858 

Kommentit

Suositut tekstit