Roadman- tyyli

 

Oma kuva

Roadman- ilmiössä tyyli ja musiikkimaku ovat keskiössä, ja se on usein nuorten tapa ilmaista itseään katukulttuurin kontekstissa. Roadman-tyylisestä pukeutumisesta on tullut yhä suositumpaa viime vuosina, erityisesti kaupunkialueiden nuorten keskuudessa. Tälle tyylille on ominaista kalliiden merkkivaatteiden käyttö, joissa on usein logoja ja malleja suosituilta muotimerkeiltä, kuten Canada Goose, North Face, Louis Vuitton, Gucci, Nike ja Moncler. (Pehkonen, Pentinpuro 2022, 21.) Vaikka jotkut saattavat väittää, että tämä tyyli on yksinkertaisesti nuorten tapa ilmaista itseään muodin kautta, toiset ovat ilmaisseet huolensa näiden vaatteiden kustannuksista ja paineesta, jonka se asettaa nuorille mukautua tiettyihin pukeutumis- ja ulkonäköstandardeihin. Myös ”rep” eli jäljittelevien asusteiden myynti on sosiaalisessa mediassa räjähtänyt käsiin. Näin nuoret voivat saavuttaa samanlaisen tyylin ilman suurta rahan kulutusta. (Anonyymi haastattelu 2023.) Kaiken kaikkiaan Roadman-tyylinen pukeutuminen on monimutkainen ilmiö, joka heijastaa useita sosiaalisia, kulttuurisia ja taloudellisia tekijöitä. Kuitenkin pimeänä puolena Roadman-tyylissä onkin, että kaikilla ei ole varaa näihin kalliisiin merkkivaatteisiin ja asusteihin. Tämä taas johtaa nopeasti siihen, että rikollisuus alkaa kiinnostaa yhä useampia nuoria. Yleisimpiä rikoksia nuorilla on, että varastetaan toisen ihmisen merkkivaatteet päältä, myymälävarkaudet ja huumeiden myynti. Kyseessä voi olla nuoren tarve saada hyväksyntää ja arvostusta muilta nuorilta. (BuenoTalk, Youtube 2022.)

Roadmanit edustavat tiettyä tyyliä ja asennetta, joka heijastuu heidän pukeutumisessaan ja käyttäytymisessään. Tässä on joitakin esimerkkejä, joista voi tunnistaa Roadmanin:

oma kuva
oma kuva

Streetwear-vaatteet: Roadmanit pukeutuvat usein urbaaniin streetwear-tyyliin. NikeTec asut todella suosittuja. He voivat käyttää huppareita, collegepaitoja, t-paitoja, farkkuja, lenkkareita ja lippalakkeja. Vaatteissa voi olla näkyvillä suosittujen urbaanien brändien logoja. Yleensä heillä on päällä tummaa ja hyvin samantapainen tyyli jokaisella.

Pipo ja hanskat: Roadmanit tunnetaan usein pipojen käytöstä. He voivat käyttää erilaisia pipoja, kuten beanie-pipoja tai snapback-lippalakkeja. Hanskat kuuluvat useasti myös tyyliin.

Kaulaketjut, vyöt, vyölaukut, huivit, kellot ja korut: Roadmanit saattavat käyttää näyttäviä kaulaketjuja, kalliita kelloja, kuten rolex, sormuksia ja muita koruja osana tyyliään.

Hupparin huppu: Hupparin huppu on yleensä Roadman-tyylin tunnusmerkki. Roadmanit saattavat pitää huppua usein päässään joko syystä, että se luo tietynlaisen tyylikkään ilmeen tai antaa anonymiteetin.

Farkut: Roadmanit pukeutuvat usein farkkuihin, jotka voivat olla löysiä ja rennon leikkauksen omaavia. (Anonyymi haastattelu 2023.)

Roadman-tyyli voi kuitenkin vaihdella yksilöittäin ja alueittain. Jokainen Roadman voi toteuttaa tyyliään omalla tavallaan ja ilmaisee omaa persoonallisuuttaan pukeutumisen kautta. Roadman tyyli on tapa ilmaista itseään, kuulua tiettyyn ryhmään ja heijastaa katukulttuurin vaikutteita.

Roadman-tyyliin liittyy useita piirteitä, joista jotkut voivat tuoda mukanaan sekä hyötyjä että haittoja. On tärkeää muistaa, että nämä hyödyt ja haitat voivat vaihdella yksilöittäin ja tilanteitta. Olen listannut muutamia tässä;

Hyödyt:

Identiteetin ilmaisu: Roadman-tyyli voi auttaa yksilöitä ilmaisemaan omaa persoonallisuuttaan ja identiteettiään katukulttuurin kautta. Tämä voi tarjota nuorille välineen tuntea itsensä osaksi tiettyä ryhmää ja löytää samanhenkisiä ihmisiä.

Itseluottamuksen vahvistaminen: Tyylin kautta nuoret voivat saada itseluottamusta ja tuntea olonsa itsevarmemmaksi. Tämä voi heijastua heidän käytöksessään ja asenteessaan.

Ryhmän tuki: Roadman-tyyli voi tarjota nuorille ryhmän tuen ja yhteenkuuluvuuden tunteen. He voivat löytää samanhenkisiä ystäviä ja vertaistukea samassa kulttuurisessa ympäristössä.

Haitat:

Stereotypiat: Roadman-tyyli voi aiheuttaa stereotypioita ja ennakkoluuloja yhteiskunnassa. Tällaiset ennakkoluulot voivat johtaa negatiiviseen kohteluun tai syrjintään.

Riskikäyttäytyminen: Joidenkin nuorten tyyliin voi liittyä riskikäyttäytymistä, kuten laittoman toiminnan, rikollisuuden tai huumeiden käytön glorifiointia.

Kouluympäristö: Roadman-tyyli voi aiheuttaa konflikteja kouluympäristössä, esimerkiksi yhteenottojen ja varkauksien vuoksi.

J.T

Lähteet;

Anonyymi haastattelu 1.5.2023. 

Pehkonen, L., Pentinpuro, A. 2022. Roadman-ilmiö Suomessa. Viitattu 17.5.2023. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/744441/ON_Pehkonen%20%26%20Pentinpuro.pdf?sequence=2&isAllowed=y

Youtube BuenoTalk 2022. KATUJENGIT SUOMESSA: Mikä on roadman-ilmiö? | BuenoDocs. 3.30 Viitattu 14.5.2023. https://www.youtube.com/watch?v=NeePG98EmlE&t=332s

 

Kommentit

Suositut tekstit