Roadman-ilmiön uutisiointi

 Roadman-ilmiön uutisointi 

Roadman-ilmiö oli itselle tuntematon ilmiö, kun aloimme pohtia ryhmässä aihetta blogeihin. Olin kuullut nimen mutta en tiennyt mitä se tarkoittaa. Aloin tutkia uutisointia mitä asiasta on lehdistössä kirjoitettu.  


Roadman-ilmiöstä alettiin puhua mediassa keväällä 2021 ensimmäistä kertaa Suomessa. Uutisoinnin keskiössä oli nuorten väliset ryöstörikokset ja varustautuminen teräaseisiin. Uutisointi aiheutti lukijoissa huolta ilmiön haitallisuudesta. (Pehkonen, Pentinpuro 2022, 2.) 


Helsingin uutisten haastatteleman asiantuntijan mukaan huolta aiheuttavien nuorten määrä kasvaa koko ajan ja suurin osa heistä on ulkomaalaistaustaisia. Myös tyttöjä on mukana. Roadman-ilmiölle alttiimpia ovat 12–18-vuotiaat nuoret. Usein uutisissa kerrotaan tuntomerkkejä Roadman nuorista. Tuntomerkkejä ovat pukeutuminen, musiikki, väkivallan ihannoiminen. Huolta aiheuttaa ilmiön kasvaminen ja laajeneminen. Asiantuntija kehoittavat varmistamaan oman nuoren seura ja olinpaikka ja seuraamaan esimerkiksi TikTokia (Paastela, 2022).


                                                     Kuva Pixabay

Keskusteluissa oman nuoren kanssa nousi häneltä vahvasti Roadman-ilmiön tunnusmerkkinä juuri pukeutuminen, kävelytyyli ja “snitchaus.“Snitchauksella hän tarkoitti pelon ilmapiirin ylläpitämistä, nuoret pelottelevat toisensa hiljaisiksi, vaikka syytäkään ei olisi. 


Helsingissä jalkautuvat nuoriso-ohjaajat liikkuvat asemilla ja ostoskeskuksissa. Korona-vuosien jälkeen hengailemaan on tullut yhä nuorempia, kolmasluokkalaisista kuudesluokkalaisiin. Tällä hetkellä hengailupaikkana on Tripla-ostoskeskus. Sinne on helppo tulla Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta. Nuorten määrä näissä hengailuissa voi olla jopa 100 nuorta kerralla. (Hahto, 2023.) 


Korona-ajan vaikutus nuoriin tuli useassa lehtijutussa esille. Nuorilta hävisivät turvalliset aikuiset, jotka kontrolloivat jo pelkällä läsnäololla käytöstä, kavereita ei saanut tavata eikä normaali arkea rytmittänyt koulu. Yksinäisyys kasvoi, kaverisuhteet kärsivät ja haasteet koulunkäynnissä kasvoivat. 


Tärkeää olisi tietää oman nuoren menemiset ja tulemiset. Ja seuraamalla TikTokia pysyy ajanhermolla nuoren maailmassa, eivätkä aikuiset jää pimentoon tärkeistä, nuoriin vaikuttavista asioista. Nämä tiedetyt tosiasiat tulivat lehtijutuissa vahvasti esiin. 


Pidetään huolta nuoristamme ja kysytään mitä heille kuuluu! 

               N.K. 

 

Hahto, K. 31.3.2023. Hengaillaan. Helsingin sanomat. Viitattu 10.5.2023. https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000009415315.html maksumuurin takana. 

Paastela, K. Helsingin uutiset 4.10.2022. Viitattu 10.5.2023. https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/5384949  

Pehkonen,L., Pentinpuro, A. 2022. Roadman-ilmiö Suomessa. Viitattu 10.5.2023. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/744441/ON_Pehkonen%20%26%20Pentinpuro.pdf?sequence=2&isAllowed=y  

Kommentit

Suositut tekstit