Roadman-ilmiön näkyvyys kaduilla

Roadman-kulttuuriin liittyvät rikokset, erityisesti ryöstöt, ovat lisääntyneet nuorten keskuudessa ja niissä havaitaan samankaltaisuutta Roadman-ilmiön kanssa. Poliisi on huomannut, että ryöstöissä käytetään yhä enemmän uhkailua veitsellä tai muilla aseilla, ja kohteina ovat usein kalliit merkkivaatteet ja tavarat. Roadman-kulttuurin ilmentyminen näkyy myös eriasteisissa väkivaltarikoksissa. Nämä rikokset tapahtuvat usein julkisilla paikoilla, kuten rautatieasemilla tai kauppakeskuksissa, ja niihin liittyy usein Roadman-ilmiön piirteitä. Poliisit, jotka partioivat kaduilla, havaitsevat selvästi Roadman-tyylin ilmentymisen katukuvassa. Haastateltujen poliisien mukaan Roadman-kulttuuri näkyy myös erilaisina aseistautumisina, joita nuoret maahanmuuttajataustaiset pojat kantavat julkisilla paikoilla, kuten teräaseita, nyrkkirautoja, astaloita, kaasuja ja kuulapyssyjä. Nämä havainnot osoittavat, että Roadman-kulttuuri voi vaikuttaa paitsi nuorten käyttäytymiseen ja rikolliseen toimintaan myös yleiseen turvallisuuteen. Viranomaisten ja yhteiskunnan on ymmärrettävä näitä ilmiöitä ja on tärkeää pyrkiä ehkäisemään rikollisuutta sekä tarjoamaan nuorille vaihtoehtoja ja tukitoimia, jotta heidän elämäntilanteensa ja tulevaisuutensa voivat kehittyä myönteisesti. (Pehkonen, Pentinpuro 2022,23.)

Nuorisotyöntekijän näkökulma;

Pääsin haastattelemaan erästä jalkautuvaa työtä nuorten parissa tekevää nuorisotyöntekijää, joka halusi pysyä anonyymina tässä haastattelussa. Haastattelemani nuorisotyöntekijä on havainnut, että erityisesti 15-vuotiaat teini-ikäiset ovat omaksuneet Roadman-kulttuurin, joka on lisääntynyt kaduilla vuosi vuodelta. Tämä ilmiö liittyy usein oman identiteetin hakemiseen. Hän huomauttaa, että tämän kulttuurin piiriin kuuluessa saattaa tapahtua hölmöyksiä, erityisesti silloin kun nuoret kuljettavat puukkoa mukanaan. Haastateltavan arvion mukaan Roadman-kulttuurista kasvetaan yleensä ulos myöhemmin, eikä se enää kiinnosta esimerkiksi yli 18-vuotiaita. Tässä kehitysvaiheessa sosiaalinen media on merkittävässä roolissa, sillä nuoret saattavat jopa yllyttää toisiaan rikolliseen elämäntapaan verkossa. He pyrkivät tekemään gangsterimaailmasta kiinnostavaa ja saavuttavansa kiinnostavuutta jakamalla sisältöä. Haastateltava arvioi, että tämä ilmiö on enemmänkin esittämistä kuin todellista rikollisuutta. Hän ei myöskään kokenut Roadman- ilmiön itsessään olevan niin vakava asia, vaan on enemmänkin huolissaan siitä, niistä nuorista, jotka eivät koe tulevansa hyväksytyksi tai rakastetuksi, paikoissa, jossa on aikuisia läsnä, kuten kouluissa. Nämä nuoret ovat riskissä ajautua hakemaan hyväksyntää esimerkiksi rikollisin keinoin. Someen asetettujen painostusten tekemät rikokset ovat yleensä pöhköilyä, josta jää yleensä aina kiinni, nämä ovat juuri sitä kuuluisaa teini-ikää. Teini-ikään kun kuuluu aivojen kehitys, yhteenkuuluvuus, hölmöily ja kokeilu. (Anonyymi haastattelu 2023.)

Omaa pohdintaa:


Itse uskon, että paineet kuulua tähän ilmiöön on nykynuorilla kovat, koska niin monet ihannoivat tätä ilmiötä tällä hetkellä. Sosiaalinen media ja koulussa tapahtuvat puheet painostavat kuulumaan porukkaan ja altistavat rikoksille. Kiltistä ”lapsesta” saattaa hetkessä tulla pikku rikoksia tekevä nuori. Nuoruus on elämänvaihe, jolloin nuoret etsivät paikkaansa ja identiteettiään. He kaipaavat ymmärrystä, hyväksyntää ja läheisyyttä vertaistensa keskuudessa. Nuoret pyrkivät löytämään paikkansa ryhmässä ja rakentamaan vahvoja sosiaalisia suhteita. Suurissa joukoissa liikkuminen voi tarjota nuorille turvallisuuden tunnetta ja mahdollisuuden sulautua osaksi yhteisöä. Fyysinen läsnäolo ja yhteinen toiminta voivat tuoda nuorille vahvaa yhteenkuuluvuuden tunnetta ja tarjota heille mahdollisuuden ilmaista itseään. Epävarmuuden ja pienuuden tunteet ovat tyypillisiä nuoruudessa, kun nuoret yrittävät määrittää paikkansa maailmassa. Sulautuminen osaksi massaa voi olla keino torjua näitä tunteita ja saada vahvempi tunne kuulumisesta ja merkityksellisyydestä. Nuoret etsivät vahvistusta ja vahvuuden tunnetta ryhmässä, joka voi auttaa heitä tuntemaan olonsa turvalliseksi ja arvokkaaksi. (Mannerheimin lastensuojelunliitto.)

Wannabe Roadman, oma kuva

Roadman-ilmiö on herättänyt monenlaisia mielipiteitä ja reaktioita yhteiskunnassa. Jotkut ihmiset näkevät Roadman-kulttuurin nuorten tapana ilmaista itseään ja rakentaa identiteettiään. He saattavat pitää Roadman-tyylistä ja -musiikista sekä nähdä sen osana nuorten kulttuuria ja populaarikulttuuria yleisesti. Tällaiset ihmiset voivat arvostaa Roadmanien luovuutta, itsenäisyyttä ja heidän kykyään tuoda esiin omia ääniään ja kokemuksiaan.

Toisaalta jotkut näkevät Roadman-ilmiön negatiivisena ja huolestuttavana, erityisesti kun siihen liittyy rikollista toimintaa tai aggressiivista käyttäytymistä. He saattavat nähdä Roadmanien pukeutumisen, käyttäytymisen ja slangiin liittyvät piirteet provokatiivisina tai häiritsevinä. Tällaiset ihmiset voivat olla huolissaan nuorten vaikutteista, väkivallasta tai rikollisuudesta, jotka saattavat liittyä Roadman-kulttuuriin.

Mielestäni on tärkeää erottaa Roadman-kulttuuri yksittäisten yksilöiden teoista ja käyttäytymisestä. Jokainen nuori, joka pukeutuu tietyllä tavalla tai käyttää tiettyä slangia, ei välttämättä ole osa Roadman-kulttuuria tai liity rikolliseen toimintaan millään lailla. Ymmärtävä ja tasapuolinen keskustelu voi auttaa tarkastelemaan Roadman-ilmiötä monipuolisesti ja ymmärtämään erilaisia näkökulmia.

 

Lähteet;

Anonyymi haastattelu 7.5.2023.

Mannerheimin lastensuojeluliitto. 12–15-vuotiaan kaverisuhteet. Viitattu 17.5.23. https://www.mll.fi/vanhemmille/lapsen-kasvu-ja-kehitys/12-15-v/12-15-vuotiaan-kaverisuhteet/

Pehkonen, L., Pentinpuro, A.2022. Roadman-ilmiö Suomessa. Viitattu 17.5.2023. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/744441/ON_Pehkonen%20%26%20Pentinpuro.pdf?sequence=2&isAllowed=y

Kommentit

Suositut tekstit